Slovenský tímový duch vyhasol, Cígera nahnevali odovzdanosť a ticho

10.05.2016 Celý región

Petrohrad 10. mája (TASR) - Po úspešnom vstupe do hokejových MS prišlo výsledkové vytriezvenie. Slovenský tím zaplatil podľa trénera Zdena Cígera v utorňajšom dueli s Nemcami mladícku daň, viac ho však nahnevali odovzdané myšlienky a ticho v momentoch, v ktorých sa tímu nedarilo. Hráči musia na bezkrvný výkon podľa kouča zabudnúť sami a vrátiť sa k prejavu z uplynulého víkendu.

Dostali sa do vedenia a prestali hrať. Slovenskí hokejisti v utorok zaostali za Nemcami hlavne v korčuľovaní a doplatili na to vysokou prehrou. Po dvoch uspokojivých výsledkoch prišiel diametrálne odlišný výkon, ktorý vyplynul z laxného prístupu. "Presne to je náš problém. Vieme odohrať len dobré zápasy alebo zlé. Niečo sa pokazí, zrazu nastane ticho, a to ma znepokojuje. Nikto nezobral zodpovednosť na seba. Boli sme slabí, pomalí, nebolo sily. Tímový duch absolútne vyhasol," zhodnotil po stretnutí Cíger.

Zo všetkého najviac rozhnevali Cígera rýchlo zvesené hlavy. Ak sa jeho tím dostane pod tlak, do útlmu alebo sa mu práve nedarí, je po vidine úspešného konca. "Môžeme ziapať po sebe, môžem tam všetko rozbíjať, ale mužstvo sa nevie naštartovať. Nevie sa dať dokopy. Zostane ticho a tá energia... To je katastrofa," nešetril kritikou. Hoci nemá slovenský výber najnižší vekový priemer, Cíger má v tíme veľa debutantov, hráčov s minimálnymi reprezentačnými skúsenosťami. Problém svojho mužstva určil bez váhania. "Mladícka daň, chlapci sa veľmi rýchlo zlomia. Starší, skúsenejší sa vedia naštartovať a využiť skúsenosti, aj keď sa nedarí. Tu nebol nikto schopný zmeniť to."

Duel s Nemcami ukázal množstvo nedostatkov - od nezáživného prístupu cez slabý pohyb až po krehkú psychickú odolnosť. Prejavilo sa to aj na individuálnych výkonoch. Stretnutie nevyšlo viacerým lídrom na čele s Martinom Réwayom s najhoršou štatistikou "pravdy" - tromi mínuskami. Nedarilo sa ani Branislavovi Konrádovi so štyrmi inkasovanými gólmi. "Je to typ brankára, ktorý sa vie zlomiť. Bolo vidno, že od Réwaya až po posledného hráča sme zlyhali, jednoducho bola to katastrofa. Chlapci asi spali, no musia sa nabudiť a ísť do ďalšieho zápasu. Ja síce môžem zmeniť nejaké veci, ale oni sú aktérmi na ľade. Môžem využiť Paľa Skalického, ktorý ešte nehral. Ale ak nie je motivácia, či energia, môžete robiť, čo chcete," pokračoval Cíger.

Hlavný kormidelník nemá po utorku k dispozícií už ani Tomáša Hrnku, ktorý si poranil rameno a vráti sa na Slovensko, kde podstúpi operáciu. Na listine zranených je aj Marko Daňo s poranenými slabinami a jeho štart proti Bielorusom je otázny. Aj preto čaká trénera ďalšie miešanie zostavou. "Samozrejme, musíme niečo vymyslieť. Dôležité však je, aby sa hráči nabudili, mali opäť chuť ísť za víťazstvom," uviedol. Na zverencov zrejme bude musieť zvýšiť hlas alebo použiť dostatočné motivačné prostriedky na prinavrátenie pohody a formy z uplynulého víkendu. "Hráme ďalej, hoci nie sme nadšení. Odčiniť to môžeme len víťazstvom nad Bielorusmi," dodal Cíger.
 

Vyberte región